"Ақмола облысы Білім басқармасының Жарқайың ауданы бойынша білім бөлімінің Львов ауылының негізгі орта мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі»
 Коммунальное государственное учреждение «Основная средняя школа села Львовское отдела образования по Жаркаинскому району управления образования Акмолинской области»

әлеуметтік желілер

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектептегі тамақтану-өскелең ұрпақтың денсаулық кепілі

Мектеп асханасы " акциясы аясында»

 

Мектептегі тамақтану-денсаулық кепілі
өскелең ұрпақтың

Мектепте болған кезде балалардың ыстық тамағы олардың денсаулығын және тиімді оқыту қабілетін қолдаудың маңызды шарттарының бірі болып табылады. Мектепте тамақтануды жақсы ұйымдастыру халықтың денсаулық деңгейінің көрсеткіштерін жақсартуға алып келеді, бірінші кезекте балалар мектепте өз уақытының көп бөлігін өткізетінін ескере отырып. Сондықтан тамақтану өсіп келе жатқан ұрпақтың денсаулығын анықтайтын маңызды факторлардың бірі болып табылады. Толыққанды және теңгерімді тамақтану аурулардың алдын алуға, жұмыс қабілеттілігі мен үлгерімінің артуына, балалар мен жасөспірімдердің дене және ақыл-ойдың дамуына ықпал етеді, олардың қазіргі өмірге бейімделуіне жағдай жасайды.
Мектеп дұрыс тамақтану процесіне әсер ететін және оқушылардың осы мәселедегі дұрыс дағдылары мен стереотиптерін қалыптастыруға болатын өмірлік маңызды орта болып табылады. Мектепте Денсаулықты сақтау және дұрыс тамақтану бойынша жұмыс жүргізу үшін тиімді мүмкіндіктер бар. Бұл мектеп жасы баланың негізгі дамуы және тамақтану түрін қоса алғанда, өмір салты қалыптасатын кезең болып табылады.
Мектепте ұйымдастырылған тамақтану санитарлық ережелермен және нормалармен реттеледі, сондықтан тиімді тамақтану принциптерін едәуір дәрежеде қанағаттандырады.
Көптеген оқушылар салауатты өмір салтының құрамдас бөлігі ретінде дұрыс тамақтану туралы әлсіз түсінікке ие. Мектеп оқушыларының тамақтануының негізгі проблемалары мектеп қабырғасынан тыс тамақтану режимінің бұзылуына, Чипстерді, фаст-фудтерді, кептірілген нан, кәмпиттерді, шоколад батончиктерін және т.б. теріс пайдалануға байланысты.
Білім алушылардың дұрыс дамуы үшін, олардың жоғары жұмысқа қабілеттілігін сақтау үшін тамақтану режимін сақтау де үлкен маңызға ие. Мектеп асханасында білім алушыларды тамақтандыру кесте бойынша ұйымдастырылған. Мәзір өте әртүрлі. Әртүрлілікке өнімдердің жеткілікті ассортиментін және аспаздық өңдеудің түрлі тәсілдерін пайдалану арқылы қол жеткізіледі. Тағамда күн сайын ет немесе балық, сүт және сүт өнімдері, сары және өсімдік майы, нан және нан-тоқаш өнімдері, жемістер мен көкөністер бар.
Апта бойы диетада жармалар мен макарон өнімдері, ірімшік, сүзбе, кондитерлік өнімдер бар, міндетті түрде жаңа піскен көкөністер, жемістер, картоп, табиғи шырындар және витаминделген өнімдер қосылады. Ата-аналар қоғамы мен мектеп ұжымының атынан мектеп асханасына ыстық тамақ ұйымдастыруға алғашқы жыл көлемінде қаражат бөлмейтін Пугачев Алексей Николаевичке ерекше алғыс білдіреміз. Соның арқасында 0-9 сынып оқушылары тегін теңгерімді ыстық тамақ алады, оны аспазшы Г. К. Ержанова дайындайды. 

 

С. Ерекешева
Ұйымдастырушы Львов НМ

Жаңартылған күні: 27.02.2020 11:33
Құрылған күні: 27.02.2020 11:33

Текст